In 2013 won, de destijds nog redelijk on-bekende Alexander Pfister, de spellenontwerpwedstrijd van de Wiener Spiele Akademie met het spel Händler der Karibik. Nog in datzelfde jaar, werd het spel gepubliceerd en kon het na een donatie voor het Österreichisches Spiele Museum opgehaald worden bij de stand tijdens Spiel 2013. Het spel trok ons aan, en ging mee naar huis. Sindsdien gaat dit kleine doosje steevast mee in de koffer als we op reis gaan.
Alexander Pfister is inmiddels een gerenommeerde naam in de wereld der bordspellen. Bekende spellen van zijn hand zijn Isle of Skye, Mombasa, Maracaibo en natuurlijk Great Western Trail. Het hierboven genoemde Händler der Karibik, werd niet enkel door ons opgemerkt. Ook Pegasus Spiele deed dat, en stroomlijnde het spel verder om het in 2014 te publiceren onder de naam Port Royal. Sindsdien zagen verschillende uitbreidingen het levenslicht.
Tijd voor een Big Box moeten ze hebben gedacht. Het basisspel, de twee uitbreidingen, een promo en het zelfstandige spel Port Royal Unterwegs werden voorzien van een nieuwe look en allen verzameld in deze grote doos. Inmiddels is er voor deze nieuwe versie van Port Royal alweer een promo verschenen, dus mocht je denken dat je met deze Big Box alles in huis hebt wat er van Port Royal te verkrijgen is, dan heb je het helaas mis.
De spelregels zijn niet veranderd. Dus ook hier zijn de kaarten dubbelzijdig te gebruiken. Aan de ene kant staat 1 geld en op de andere zijde staat een karakter, schip, expeditie of belastingverhoging afgedrukt. Iedere speler krijgt aan het begin van het spel drie geld. Vervolgens draait de speler die aan de beurt is kaarten om en plaatst deze naast de trekstapel zolang hij dat wenst te doen óf tot het moment dat hij twee schepen van dezelfde kleur opendraait.
Opengedraaide expeditiekaarten worden open terzijde gelegd zodat ze voor alle spelers op elk moment beschikbaar zijn. Op het moment dat de speler die aan de beurt is twee schepen van dezelfde kleur opendraait, is de beurt van de speler meteen voorbij. Indien de speler besluit te stoppen met het opendraaien van kaarten, dan mag hij 1 of meerdere kaarten uit de rij nemen. Hoeveel kaarten hij uit de rij mag nemen is afhankelijk van het aantal verschillende kleuren schepen dat de speler heeft opengedraaid. Zijn er 1 tot en met 3 verschillende kleuren schepen in de rij aanwezig, dan mag de speler 1 kaart naar keuze uit de rij nemen. Bij 4 verschillend gekleurde schepen mag hij 2 kaarten uit de rij nemen en bij 5 verschillende kleuren, mag hij drie kaarten uit de rij nemen. Leuke bijkomstigheid is dat een speler schepen kan verjagen. Op ieder schip staat een aantal degens afgebeeld. Ook op sommige karakters die een speler heeft ingehuurd staan degens afgebeeld. Is het aantal degens op de ingehuurde karakters groter dan het aantal degens op een schip, dan mag een speler ervoor kiezen om het schip te verjagen, om zo het risico op het trekken van twee schepen van gelijke kleur te verkleinen.
Als de speler een karakterkaart kiest, dan dient hij deze persoon in te huren. De kosten voor het inhuren staan vermeld onder op de kaart. Wanneer een speler kiest voor een schip, dan krijgt de speler meteen de hoeveelheid geld die op het schip is afgebeeld. Het gekozen schip gaat vervolgens naar de aflegstapel. Als de speler klaar is met het kiezen van de kaarten, dan is het aan de overige spelers om 1 kaart te kiezen uit de nog openliggende kaarten. De overige spelers dienen er echter wel rekening mee te houden dat ze voor de kaart die ze kiezen, 1 geld moeten betalen aan de speler die aan de beurt is. Een karakter inhuren kan zo plotseling toch wel heel duur worden, of dat aantrekkelijk ogende schip is toch net iets minder aantrekkelijk dan dat het lijkt. Bovendien dient eerst de actieve speler betaald te worden voordat een kaart uit de rij wordt genomen. Het is dus niet zo, dat een schip wordt gekozen, de speler, bijvoorbeeld, twee geld krijgt, en dan 1 geld aan de actieve speler betaalt.
Op deze manier verzamelen de spelers geld en karakters. De karakters hebben speciale eigenschappen waarmee expeditiekaarten gekocht kunnen worden. De expeditiekaarten leveren veel punten op. De speler die als eerste 12 punten heeft, wint het spel. Dit is de basis van het spel.
De eerste uitbreiding voor dit spel kwam in 2015 uit. Deze voegt enkele nieuwe karakters toe aan het spel. Ook komen er nieuwe schepen in het spel die ervoor zorgen dat een andere speler geld krijgt op het moment dat dit schip gekozen wordt. Verder zit er in deze uitbreiding een nieuwe kaartsoort: de zogenaamde doelen. Hierdoor wordt het spel toch wel iets anders. Ook voorzien de regels in een solovariant en een coöperatieve variant.
Een jaar later kwam Port Royal Unterwegs uit. Dit spel is zelfstandig te spelen, maar kan ook gebruikt worden met het oorspronkelijke spel en gecombineerd worden met de eerste uitbreiding. Het spel brengt enkele nieuwe karakters in het spel. In de basis is het spel hetzelfde als de eerste versie. Echter zitten er in totaal minder kaarten in het spel, en zijn er minder overwinningspunten benodigd om het spel te winnen. Wanneer men ervoor kiest om Unterwegs als uitbreiding te gebruiken, dan mixt men de karakters door de kaarten van het basisspel. Men dient dan echter niet te vergeten om ook van iedere kleur schip twee kaarten door de kaarten van het basisspel te mixen zodat de verhouding tussen karakters en schepen in stand blijft.
In 2017 kwam de uitbreiding Das Abenteuer beginnt / The adventure begins uit. In deze uitbreiding worden missies geïntroduceerd, waarmee het snelle kaartspelletje van weleer verandert in een spel dat toch wel enige tijd zal duren. Een missie begint met een kort verhaal en vertellen wat het doel is van deze ronde. Zo kan het zijn dat je bepaalde schepen moet verslaan of een bepaalde hoeveelheid geld moet verzamelen. Missies zijn bovendien tijdsgebonden, dus het is niet zo dat je net zolang door kunt gaan tot het moment daar is dat je een missie hebt volbracht. Een missie duurt ongeveer een half uur. Om het spel te doorlopen, zul je 5 missies moeten volbrengen. Met deze uitbreiding zul je dus wel even zoet zijn. Het wordt aangeraden om deze uitbreiding niet te spelen in combinatie met andere uitbreidingen. Het is zeer zeker mogelijk om het wel te doen, maar men dient er dan wel rekening mee te houden dat het dan nog moeilijker wordt om een missie te voltooien.
En dat alles zit in één grote doos. Urenlang vermaak met alles wat er tot op heden is verschenen van Port Royal. Mensen die het basisspel en één of meer uitbreidingen in het bezit hebben, doen er wellicht verstandig aan om deze versie aan zich voorbij te laten gaan. Voor iemand die geïnteresseerd is in een leuk, vlot push-your-luck kaartspel dat bovendien ook nog eens solo en coöperatief te spelen is en indien gewenst ook nog eens net iets meer uitdaging kan geven, kunnen we deze Big Box alleen maar aanraden.
Review van 'Port Royal Big Box' door PS/MB (uit het clubblad 'Het Geel Pionneke', jaargang 14 - nummer 207)
Port Royal Big Box is te koop bij Lotana. Klik hier om te bestellen.